miercuri, 5 noiembrie 2008

NEVASTA VS AMANTA


A fi sau a nu fi !
Femeia nevasta vs femeia amanta….

Femeile se impart in doua categorii...femeile inselate de barbati si femeile cu care barbatii le insala pe primele. Pentru fiecare tabara exista o suita de avantaje si de dezavantaje...pentru ca-n viata nu le putem avea pe toate.
Cele din prima categorie se lafaie relaxate la adapostul unui mariaj caldut (scopul subliminal al existentei femeii), sunt relativ flatate de starea de maternitate care le confera un echilibru de fatada, sunt linistite in ceea ce priveste plata intretinerii, a luminii, a gazelor, chiar a vizitelor saptamanale la coafor, a benzinii, a ratelor, a meditatiilor copiilor...Stiu din toamna unde si cu cine-si vor petrece concediul anul viitor( chiar daca anturajul e acelasi de ceva ani...chiar daca gasca de familii nu mai gasca nu e), de sarbatorile crestine muncesc ca sclavele 3 zile pentru a gati mancaruri traditionale...(ca asa se cade sa faca o nevasta) dar au pentru cine sa o faca. Majoritatea scapa de grija obsedanta a kg in plus , a epilatului imperios necesar, dar mai ales a emotiilor si grijilor covarsitoare dinnaintea unui act sexual, au sentimentul superioritatii fata de “fetele batrane” ,inca nemaritate, din generatiia lor. Au un inel-verigheta pe deget care le confera un statut mult ravnit, sentimentul de apartenenta este satisfacut (chiar daca mama-soacra imi sta in gat, cumnata ma mananca de posterior, verisorul lui ma judeca, iar socra-miu nu da doi bani pe mine – totusi se cheama ca sunt fericita posesoare a unei noi familii), si pe langa toate aceste avantaje sunt fericite ca “am un barbat bun, care nu ma bate, care da bani in casa, si care ne-a cedat mandru numele de familie mie si copiilor mei – mare om, mare caracter !”
Amantele, de profesie sau de conjunctura, au si ele avantajele lor...sunt rasfatate cu cadouri, sunt duse in concedii ( sau, ma rog,excursie de o zi furata, dar in locatii de bon ton), sunt scoase la restaurante de fitze, sunt bombardate cu complimente si declaratii care zidesc solid (dar temporar) nevoia de confirmare a feminitatii si a senzualitatii...Primesc flori (ce romantic!!!), sunt mintite atat de frumos si atat de zilnic, de multe ori conduc o masina de trei ori mai scumpa decat “oficiala”, sunt “obligate” sa se tina la 4 ace mai mereu, traiesc cu intensitate fiecare intalnire, fiecare act sexual, fiecare iesire in afara orasului, sufera si parca nu traiesc degaba, nici o zi nu este previzibila( pentru ca programul lui este imprevizibil), rutina pare abolita,( doar pare). De sarbatori primesc cadouri substantiale in compensatia lipsei fizice a Don Juan-ului, sunt flatate de superioritatea neta asupra “oficialei” care nu stie sa faca sex,( i-a marturisit chiar el. Care el? El - victima , obligat sa traiasca alaturi de ea, o femeie rea, neintelegatoare, grasa, frigida, care-l santajaza ca-i ia copiii daca o paraseste). Si tot amantele au avantajul unor partide de sex ( pardon dragoste – “Iubita mea, eu cu tine fac dragoste, nu sex!”) mult superioare celor de care beneficiaza celelalte.
Ambele traiesc insa cu senzatia frustrantra ca “cealalta” beneficiaza totusi de o bucata mai mare din “tortul-mascul”.
Barbatul pare castigat din ecuatia asta, dar de fapt e cel mai dezavantajat. In schimbul unor meschine perieri ale ego-uli de mascul feroce, traieste vesnica drama a disimularii, a preturilor exorbitante ca rezultat al inflatiei sentimentelor, a obligativitatii zilnice a fabulatiei si confabulatiei (un exercitiu epuizant, dar imperios necesar de imagerie mentala), a satisfacerii nesfarsitelor pretentii compensatorii (de toate felurile) si venite stereo, a epuizarii fizice, psihice, materiale si emotionale...dar subiectul acesta o sa-l discutam intr-o alta ocazie, care se intrevede la orizont. Azi vorbim despre noi - femeile!
Dezavantajele sunt si ele impartite echitabil...Ce are oficiala nu are amanta...Si, chiar daca in cazul ei, totul pare roz (sau ar trebui sa pare), intamplarea face ca ea tocmai asta isi doreste...statutul de nevasta, ipoteticul trench de ploaie pe care-l ofera aceasta pozitie, siguranta zilei de maine, impartirea pledului peste noapte, sarbatori petrecute cu familia lui, retete de prajituri si tocanite de la mama soacra, concedii cu copiii la Jupiter (in locul excursiilor la Monte Carlo)...O verigheta...O roche de mireasa la care viseaza din frageda pruncie...Si numele lui...Si atat!
Oficiala traieste permanent cu sentimentul necrestin al invidiei. Ar face oricand schimb de plasament cu “cealalta”. Cealalta arata atat de bine ! Este atat de proaspata ! Cealalta primeste tot ce-i bun, (uneori chiar si efectele pastilei albastre), in timp ce ea-l spala, i-l calca, ii gateste, i-asculta sforaiturile noaptea, strange sosete si maiouri de pe te miri unde, coboara capace de WC, inchide tuburi de pasta de dinti, suporta critici de la “mama-(so)acra”, asculta discutiile “intelectuale” ale prietenilor invitati sa vada meciul de fotbal (de fiecare data doar in spatiul ei locativ) spargand seminte si spalandu-si rinichii cu tone de bere, si asta miercuri de miercuri,( si mai nou de 5 ori pe saptamana...ca meciuri sunt multe...tot mai multe), sex primeste o data la trei saptamani si ala patetic, iar o floare.... Poate sa si-o cumpere singura!!! Libertatea e atat de importanta....sa fi femeie libera, fara griji si responsabilitati, fara copii ! E tot ce poate fi mai bun!
Ce s-ar intampla daca femeia ar avea posibilitatea sa-si schimbe tabara atunci cand (crede ca) si-o doreste cu atata ardoare? Legenda nu spune ! Dar istoria se repeta la nesfarsit! Aveti grija ce va doriti ca s-ar putea sa vi se intample! Si apoi orice se poate intampla...important este sa-ti doresti cu adevarat! Nici nu-i greu sa devii din amanta – nevasta. Si nici invers nu-i chiar imposibil. E Mai afara...E Mai si-n sufletele voastre ( daca vreti)...Sezonul la vanatoare este deschis. Ratoi sunt peste tot (salbatici si domestici, pentru toate gusturile). Dar v-as pune o intrebare doamnelor, indiferent in care dintre cele doua tabere va aflati acum :
- Stiti care este diferenta intre o femeia proasta si una destepta? Cea desteapta nu s-a nascut invatata..nimeni nu se naste invatat! Ea doar a invatat din greseli...



Sfatul psihoterapeutului:

Monogamia, spun unii, este un construct social. Deasemenea, se spune ca singura gresala din Biblie este conceptul obligativitatii monogamiei umane. Cand vorbim despre infidelitate, avem tendinta de a ne referi strict la sex, dar lucrurile nu stau deloc asa. Nevoia de evadare extramaritala sau extracuplu, nu este alimentata strict de libido, de nivelul hormonal sau de chimismul american.
Conform modelului deficitului, partenerii participa la interactiuni extracuplu din cauza problemelor existente in cuplu. Insatisfactia in cuplu coreleaza pozitiv cu infidelitatea. Deasemenea, conform modelului cresterii personale, partenerii se angajaza in relatii extracuplu mai ales pentru a-si mari self-estime-ul, a-si dezvolta sentimentul de independenta, de confirmare a unui statut social superior.Si ar mai fi o cauza a infidelitatii, exprimata elocvent in folclorul romanesc: “Barbatii insala nu neaparat ca “noua” este mai frumoasa, mai buna, mai interesanta....ci doar ca-i alta.”
Si daca vi se par la fel de nesatisfacatoare ambele roluri jucate de femeia traditionala, si sunteti tentate sa creati un” stat in stat”, plagiind rolul barbatului, in incercarea de a beneficia si de statutul de nevasta, si de cel de amanta (a altui barbat, bineinteles), nici in aceasta alegere nu veti gasi echilibrul interior si nici satisfactii fara pret.
Exista diferente semnificative intre barbati si femei cu privire la infidelitate: femeile sunt axate pe aspecte emotionale, in timp ce barbatii sunt centrati pe aspecte sexuale, mergand pana la a vedea in sex unicul scop al unei relatii. Atunci cand o femeie (moderna) incepe o relatie extracuplu exclusiv pentru sex ocazional si neimplicat sentimental, (dupa modelul masculin - pentru ca militeaza pentru drepturi egale intre sexe ), aceasta sfarseste fara doar si poate, printr-un blestem ancestral, intr-o dependenta emotionala totalitara. Femeia simte imperios nevoia sa indese sentimente si emotii intr-o relatie sexuala. Vrea romantisme, asteapta confirmari permanente, viseaza poezie, tanjeste dupa certitudini...De aici, femeia e deja indragostita, scopul initial este demult uitat, ( egalitatea nu e chiar egala), iar lacrimile si suferinta s-au instalat deja, pentru a o insoti in greaua suferinta ce va sa vina...
Deci, indiferent de rolul pe care i-l jucati sau de tabara in care va aflati, exista avantaje si dezavantaje...

4 comentarii:

singuramereu spunea...

esti interesanta dar nu inteleg esti tu in acele randuri sau doar o alta emilia?

singuramereu spunea...

esti interesanta dar esti tu emilia in aceste randuri sau o simpla poveste?

raluca spunea...

am 31 de ani.in ultimii 4 ani,dupa ce am devenit mama,relatia cu sotul meu s-a deteriorat considerabil pe toate planurile:comunicativ,afectiv, sexual.in afara de copil si casa simt ca nu mai avem nimic in comun.el a inceput sa bea,sa se neglijeze si sa ma neglijeze si din aceste motive,relatia sexuala cu el a devenit o datorie din partea mea.din cauza asta ma acuza ca sunt "satula" de alti barbati,din cauza asta nu ma mai atrage el.am intanlit intamplator un alt barbat.nu am planuit asta dar,dupa ce am constatat cat de bine comunic cu el,am ajuns in pat.a fost o experienta extraordinara,mi-am dat seama ca nu am o problema nici fizica ,nici psihica.am fost educata in spiritul femeii "nevasta perfecta" insa mi-am dat seama ca nu mi-e suficient.vreau sa ma simt femeie in sensul exploatarii sexualitatii si senzualitatii.

. spunea...

După 5 ani de căsnicie cu soțul meu cu 2 copii, soțul meu a început să se poarte ciudat și să iasă cu alte doamne și mi-a arătat dragoste rece, în mai multe rânduri amenință că divorțează de mine dacă îndrăznesc să-l întreb despre aventura lui cu alte doamne, eu a fost total devastat și confuz până când un vechi prieten de-al meu mi-a spus despre un vrăjitor pe internet numit Dr DAWN, care îi ajută pe oameni cu probleme de relație și căsătorie prin puterile vrăjilor de dragoste, la început m-am îndoit dacă așa ceva va exista vreodată, dar am decis să o fac. Încearcă, când l-am contactat, m-a ajutat să fac o vrajă de dragoste și în 48 de ore soțul meu s-a întors la mine și a început să-și ceară scuze, acum a încetat să mai iasă cu alte doamne și ai lui cu mine definitiv și pe bune. Contactați acest mare vrăjitor de dragoste pentru relația dvs. - problema căsătoriei sau a infertilității trebuie rezolvată astăzi prin: ( dawnacuna314@gmail.com )
sau direct WhatsApp: +2349046229159