miercuri, 23 decembrie 2009

AVENTURA DE O NOAPTE...


- Incalcarea parteneriatului uman? -



Oare de ne ce inselam partenerul, deopotriva barbati si femei, si aici raspunsurile (pretexte) curg cu nemiluita: partenerii nu se mai iubesc ... din culpa comuna, din plictiseala, din orgoliu, ... anturaj ... nevoia de confirmare sau dorinta de a incerca ceva diferit ...?
Dar cred ca cel mai bine ar fi sa ne intrebam cum reusesc unii parteneri sa nu se insele unul pe altul, si astfel vom identifica adevaratele cauze. De fapt singurul motiv demn de luat in seama mi se pare intamplarea de a gasi pe cineva potrivit dorintelor de moment, cineva care sa satisfaca contextual nevoile constiente sau inconstiente cele mai acute. Atat! Si ma intreb oare este o crima sa dam curs acestei intamplari? Oare o aventura de o noapte a partenerului este o tragedie? Acest lucru depinde numai de felul cum interpretam si percepem infidelitatea. Pe de alta parte orice cuplu se construieste pornind de la iubire, afinitati, dar mai ales nevoia de incredere. Increderea si fidelitatea constituie baza reala a unei relatii stabile si armonioase, conditii sine-qua-non prezente pe toate planurile unei relatii sanatoase.
Este adevarat ca aventura in sine are consecinte infinit mai mici daca celalalt nu afla. Partenerul de cuplu, de cele mai multe, ori nu este afectat de consumarea unei aventuri extracuplu, atata timp cand nu are cunostinta de acest fapt, cu conditia sa ne referim la o relatie pasagera, pur sexuala si protejata. Lucrurile se complica in momentul in care, sub o forma sau alta, partenerul nostru descopera infidelitatea. Fie ca escapada este recunoscuta, fie ca se consuma un act ratat si se ”uita” sau se “omite” un indiciu cat de mic, care sa conduca catre tristul adevar, simpla aventura este gata sa se transforme in ceva mult mai mult, decisiv pentru continuitatea cuplului. Si cu siguranta nimic nu va mai fi la fel!
O relatie între doi oameni nu înseamna întotdeauna numai lucruri frumoase. Nu pledez nicidecum pentru beneficiile secundare ale “aventurii extra-cuplu”, dar poate ca uneori e nevoie de suisuri si coborasuri ca sa invatam sa ne evaluam relatia, sa pretuim la adevarata valoare ceea ce avem si ceea ce-am putea pierde in orice moment.

De ce se insala oamenii unii pe altii, nu stiu! Cauta ceva mai bun sau pur si simplu cauta altceva? Si atunci de ce nu încearca împreuna sa gaseasca acel „altceva” în interiorul si nu în afara relatiei? Nu se mai iubesc? Si atunci de ce sufera îngrozitor cand se despart dupa ce s-au inselat? Nu gasim intotdeauna un raspuns logic, poate si pentru ca nimic din toata povestea asta cu inselatul nu are logica. Singura logica ar fi ca nu suntem monogami prin definitie, ca lucrurile acestea se intampla de cand e lumea si pamantul, ca poate a-ti insela partenerul de multe ori inseamna a te insela pe tine insuti, si ca, chiar daca “one night stand” pare o smecherie, de fapt este o responsabilitate imensa cu consecinte drastice si cu un pret de multe ori inestimabil.


Sfatul psihoterapeutului:

Aventurile de o noapte, vechi de cand lumea, poarta totusi, in forma uzitata azi, semnul libertatii sexuale dobandite relativ recent. Unele aventuri se bazeaza doar pe sex, in timp ce altele includ si sexul. Se pare insa ca nu intotdeauna sexul este motivul pentru care oamenii insala. Aventurile sunt de fapt o modalitate asa zis simpla, de a cauta la cealalta persoana ceea ce lipseste la actualul partener(a). Poate cel mai greu examen este sa reusesti sa identifici lucrurile care lipsesc intr-adevar in relatia ta. Sa inveti din greseli si la final, dupa ce aventura s-a consumat, sa concluzionezi ca a meritat.
Totusi, chiar si asa, sexul fara obligatii trebuie sa se ghideze dupa un set de reguli menite sa asigure atat satisfactia ambelor parti cat si diminuarea consecintelor si a efectelor negative ale acestuia.
Astfel, prima regula imperios necesara este discretia si atentia totala fata de partenerul(a) actual. Daca vorbim despre o aventura punctuala si pasagera, nu exista nici un motiv pentru care ti-ai expune partenerul(a) la o astfel de informatie. Se pare ca barbatii care doresc sa-si protejeze partenera de suspiciuni uziteaza diverse stratageme, cea mai eficienta dovedindu-se a fi interesul excesiv fata viitorul ei si mai ales de viitorul lor impreuna. Femeile, in schimb folosesc alte modalitati de a diminua banuielile, devenind mult mai active sexual in cadrul cuplului, si mult mai atente la nevoile partenerului, poate si pentru ca acestea dezvolta mai des sentimente de culpabilitate in urma consumarii unei aventuri.
Apoi sexul de o noapte poate fi ceva foarte incitant si foarte relaxant atata timp cat constientizam ca asta este tot: sex de o noapte. Nu va umple golul afectiv din inima ta, nu va razbuna frustrarea si nici nu va mangaia durerea unei suferinte mai vechi....Daca vrei mai mult decat sex, daca doresti o relatie noua, incearca altceva, nu un one night stand. Este cel putin un inceput suspect pentru o relatie noua si un sfarsit complicat pentru relatia actuala.
Deasemenea, aventura de o noapte va poate costa sanatatea daca nu respectati niste reguli foarte stricte. Nu va lasati impresionati de parfumul imbietor, de sarmul si inteligenta sau de aspectul ingrijit al persoanei in cauza! Bolile cu transmitere sexuala nu tin cont de aceste aspecte.
Ca o concluzie, nu pot spune decat ca nu poate fi vorba de pro sau contra "one night stand". Poate fi vorba doar daca iti asumi sau nu o astfel de aventura. Dar trebuie sa stii inca de la inceput ca aceasta este o sabie cu doua taisuri, poate fi o experienta placuta sau se poate transforma in ceva neplacut si cu consecinte amare. Si orice lucru in viata aceasta are un pret!
Oare chiar este necesar sa inselam? Nevoia de nou nu poate fi oare mai cinstit satisfacuta prin schimbari in cadrul relatiei? Intr-o lume ideala, noul s-ar naste fie prin reinventarea relatiei fie prin definitiva inlocuire.

3 comentarii:

Unknown spunea...

se inseala pentru ca intr-adevar cauta ceva ce nu au si anume un reper solid in interior. Acesta este si motivul pentru care intra in cupluri nepotrivite, de altfel: se combina din razbunare fata de un fost partener, la betie, pentru ca celalalt arata bine, pentru ca vorbeste mai bine, pentru ca are ceva dintr-un ideal care se formeaza in mintea fiecaruia si care nu va fi niciodata atins. Continui sa cred ca oamenii inseala pentru urmatoarele motive:
1. Lipsa unui reper interior care sa le dea echilibru si egalitate de stare indiferent de situatia de viata cu care se confrunta;
2. Egoismul si incapacitatea de a percepe eventuala suferinta a celui a carui incredere este tradata.
Cu stima.

Mihaela spunea...

Da si eu sunt de acord,cauta ceva ce nu au!!!

Unknown spunea...

Majoritatea tinerelor din ziua de azi sunt niste prostituate new style "imbracate cat mai dezbracate", curve de meserie, prostituate care traiesc pe principiul "tolaneala si depravare", curve nesimtite si destrabalate care se ofera barbatilor pe bani, bunuri si alte servicii...astea ar fi motivele pentru care majoritatea fetelor, femeilor sunt considerate curve